Mid Carriere crisis

6 TIPS HOE OM TE GAAN MET DE MID- CARRIÈRE CRISIS

6 TIPS HOE OM TE GAAN MET DE MID- CARRIÈRE CRISIS

Van de midlife crisis heb je vast weleens gehoord, maar hoe zit het met de MID- CARRIÈRE CRISIS? …. iedereen krijgt er in meer of mindere mate mee te maken. 

Je hebt je altijd enthousiast gestort op je werk. Je hebt een mooie groei doorgemaakt, je bent een gewaardeerd collega en je hebt echt iets toegevoegd aan de organisatie waar je werkt. Tegen de tijd dat je de middelste fase van je carrière bereikt, meestal zo rond de 40 – 45 jaar, voel je je plotseling vast zitten. Er spoken allerlei vragen door je hoofd;

 

‘Heb ik de juiste loopbaan gekozen? Heb ik alles bereikt wat ik hoopte te bereiken? Of wat heb ik bereikt en was het de opofferingen waard? Moet ik doorgaan of moet ik iets anders gaan doen? Wat wil ik met de rest van mijn leven doen en hoe past mijn werk daarin?’

De mid-carrière crisis raakt uiteindelijk iedereen, zelfs degenen die een bevredigende baan lijkt te hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat de arbeidstevredenheid van de gemiddelde werknemer op middelbare leeftijd verslechtert. Het goede nieuws is dat je niet hoeft te wachten tot iemand je komt redden van een carrière-inzinking .

Lees de 6 tips hoe je passie voor het werk nieuw leven in kunt blazen!

 

1. Opladen

Overweeg om er even tussenuit te gaan. Vraag verlof aan voor een korte of langere periode. Zoek ontspanning om je hoofd leeg te maken. Breng tijd door met je dierbaren. Je hebt nu een aantal jaren hard gewerkt en verdient wat tijd voor jezelf. Soms is een welverdiende pauze alles wat we nodig hebben!

2. Zelfreflectie

Ga zitten en kijk terug, reflecteer. Wat denk je dat dit gevoel heeft veroorzaakt? Is het stress op het werk, of is er een diepere onderliggende reden die tot deze stand van zaken heeft geleid? Wat vind jij belangrijk in een baan en vind je dit bij je huidige baan terug?


3. Betekenis vinden in je werk

Kijk eens kritisch naar je leven en carrière. Wat is jouw bijdrage aan de organisatie? Wat is de bijdrage van jouw organisatie aan de samenleving? Hoeveel draagt je baan (nog) bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling?

Als je terugkijkt op jouw mijlpalen, kun je je herinneren hoeveel betekenis jouw carrière aan je leven heeft gegeven? Door de eenvoudige momenten terug te roepen en je te concentreren op gelukkige nieuwe, kun je misschien weer verbinding maken met je werk.

4. Doelen instellen

Je kunt jezelf van dat doelloze gevoel ontdoen door jezelf kleine doelen te stellen op het werk. Doelen of taken die je zullen helpen vertrouwen te krijgen en je aanmoedigen om door te gaan naar grotere doelen.

5. Iets nieuws doen

Het is heel goed mogelijk dat de verveling door jaren hetzelfde te doen, heeft geleid tot desillusie in je carrière. Om de eentonigheid te doorbreken, voeg je uitdaging toe aan je werk. Vraag je werkgever om nieuwe taken op te nemen of je een nieuwe opdracht te geven. Misschien wil je een nieuwe vaardigheid leren of samenwerken aan een project met een ander team.

6. Klaar zijn om moeilijke beslissingen te nemen

Als je, nadat je alles hebt uitgeprobeerd, nog steeds niet tevreden bent, wees dan niet bang om iets te veranderen. Vind beter. Kies verstandig wat je wilt doen, plan en evalueer goed en waag de sprong. Het is beter een risico te nemen in de hoop op toekomstig geluk dan te stagneren.

De beste manier om uit een mid- carrière crisis te komen, is door een diepere betekenis te vinden in wat je doet. Ga op zoek naar nieuwe uitdagingen, omarm nieuwe vaardigheden en vind een mentor of loopbaancoach die je kan begeleiden op de weg die voor je ligt.


“Het geheim van verandering is om al je energie te richten, niet op het bestrijden van het oude, maar op het bouwen van het nieuwe.” – Socrates

Schrijver: Doreen Saarloos – Re-integratiecoach bij Werkflow