Levenskracht

Levenskracht; je hebt het al, alleen weet je het nog niet.

Vanochtend sprak ik een dame die last heeft van een vol hoofd, van voortdurende gedachten die maar terug blijven komen. Ze zei letterlijk:

 “Had ik maar een resetknop”

 Onze mind heeft het er maar druk mee, met al die gedachten. Nou ja, de mens zelf heeft het er druk mee. Onze mind vindt het prima. Die gaat gewoon door met het produceren van gedachten. Wij hebben op school nooit geleerd hoe om te gaan met onze gedachten, met onze mind. En dus lopen velen van ons vast. Vast in onze overtuigingen, in onze vastgeroeste patronen. We zijn voortdurend in weerstand (wat er volgens jou niet klopt, wat je mist, wat er zou moeten zijn etc.).
Of in een staat van verlangen; wat we wensen, waar we van dromen, wat je echt heel graag wil zoals een nieuwe baan, een nieuwe partner, vakantie etc.

Tussen weerstand en verlangen zit iets wat voor de meesten van ons totaal onbekend is: neutraal. Door middel van meditatie, mindfulness, wandelen, stilte kunnen we in rust komen en maken we onze mind neutraal. Is het zo simpel? Ja!! Alleen, verwacht niet direct na 1 oefening of 1 dag ‘wonderen’. Ook hier geldt; elke dag 1 stap is er 1.

Laat je mind, jouw lichaam, jij zelf wennen aan een nieuw soort van leven. Elke dag even op de knop te drukken, op de resetknop. Zoek een rustige plek, een stille ruimte. Ga zitten of liggen en sluit je ogen. Doe dit elke dag. Begin met 1 minuut. Doe er elke dag 1 minuut bij. Daarnaast is wandelen in de buitenlucht een prima aanvulling op een stilte-oefening.

De ‘resetknop’ bestaat wel degelijk; je hebt al een resetknop alleen weet je het nog niet.

Ik geef je een voorbeeld van hoe je van mind-vol naar mind-flow kunt gaan.

Stromend water.
Als de mind vastzit in negativiteit betekent het dat onze energie niet goed stroomt. Ons lichaam bestaat voor 70 procent uit water en simpelweg naar water kijken kan ons helpen om ons te verbinden met de natuurlijke beweging die in ons is. Ga voor deze oefening comfortabel bij een rivier of stroompje zitten en staar naar de beweging van het water. Een fontein of video van een rivier werkt ook uitstekend. In het begin merk je misschien dat je mind commentaar aan het leveren is en snel afgeleid is door vele gedachten. Sta toe dat gedachten komen en gaan. Op den duur zal de mind de stroom van het water gaan volgen en zullen de gedachten, emoties en mentale activiteit daarmee wegebben. Je begint de verschuiving van mind vol naar mind-flow.

Deze oefening is afkomstig uit het boek “Het Geheim van Levenskracht” van Rajshree Patel en kan ik je van harte aanbevelen.

Schrijver: Frank Roelands – Re-integratiecoach bij Werkflow